Administratie eenmanszaak

De basis van een succesvolle onderneming

Als ondernemer is het belangrijk om je administratie op orde te houden. Of je nu een eenmanszaak hebt of een groter bedrijf runt, boekhouden is een onmisbare taak. Het helpt je niet alleen om je financiën op te volgen, maar ook om beslissingen te nemen die het succes van je bedrijf bevorderen. Hieronder vind je de belangrijkste onderwerpen waar een klein zakelijke ondernemer mee te maken krijgt als het gaat om boekhouden.

Administratie van een eenmanszaak

Een eenmanszaak, de naam zegt het eigenlijk al, is een onderneming waarbij één persoon verantwoordelijk is voor alle zakelijke beslissingen en activiteiten. Dit betekent dat de ondernemer van de eenmanszaak ook verantwoordelijk is voor de administratie. Het is belangrijk om hier systematisch mee om te gaan en regelmatig tijd te reserveren voor het bijhouden van de administratie. Dit zorgt ervoor dat je op elk moment een goed overzicht hebt van de inkomsten en uitgaven en dat je op tijd aangifte kan doen van de belastingen.

Actueel financieel inzicht

Het bijhouden van je administratie geeft je een actueel financieel inzicht in je bedrijf. Dit is belangrijk om te weten om beslissingen te kunnen nemen die het succes van je bedrijf bevorderen. Het geeft je bijvoorbeeld inzicht in de inkomsten en uitgaven en de winst- en verliesrekening. Hierdoor kun je zien of je bedrijf winstgevend is en wat er nodig is om verbeteringen aan te brengen.

Financiële controle

Door het bijhouden van je administratie kun je ook financiële controle uitoefenen. Je ziet namelijk precies waar het geld naartoe gaat en of dit in lijn is met je verwachtingen. Hierdoor kun je op tijd ingrijpen als er dingen niet goed gaan en kun je vermijden dat je onverwacht in de problemen komt.

Verwerking van facturen en bonnen

Het bijhouden van facturen en bonnen is een belangrijk onderdeel van je administratie. Het is belangrijk om deze zorgvuldig te verwerken en op te slaan. Hierdoor kun je snel en eenvoudig terugvinden wat je waar en wanneer hebt uitgegeven. Dit is bijvoorbeeld handig bij de aangifte van de belastingen of bij het opvragen van financieel overzicht.

Bewaarplicht van je administratie

Als ondernemer ben je verplicht om je administratie minstens 7 jaar te bewaren. Dit geldt voor alle financiële documenten, zoals facturen, bankafschriften en belastingaangiften. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden en je administratie op een goed bereikbare en beveiligde plaats op te slaan.

inkluded
Bizcuit bevalt heel erg goed! Ik hoef niks meer zelfstandig in te voeren in mijn administratie, alles loopt nu automatisch. Ik heb nu nog meer tijd voor mijn eigen business en dat is precies wat ik graag wil!
Nadesjda van Inkluded Referentie RegioBank Snelstart

Nadjesda Koomen

Inkluded

Zelf je boekhouding doen

Veel kleine ondernemers kiezen ervoor om hun boekhouding zelf te doen. Dit kan een goede optie zijn als je weinig transacties hebt en als je over een beperkt budget beschikt. Het is overigens niet verplicht om jouw administratie uit te besteden aan een boekhouder.  Het bijhouden van de administratie kan je prima zelf doen. Het kan je vaak wel veel tijd en frustratie besparen als je de boekhouding verwerkt in een boekhoudpakket. Er zijn verschillende boekhoudprogramma’s beschikbaar die je hierbij kunnen helpen, zoals Snelstart of Moneybird. Hiermee kun je eenvoudig facturen invoeren, betalingen verwerken en rapportages genereren.

Je boekhouding uitbesteden

Als je bedrijf groeit of als je weinig tijd of kennis hebt van boekhouding, kan het uitbesteden van de boekhouding een goede optie zijn. Een boekhouder of een boekhoudkantoor kan je hierbij ondersteunen. Zij kunnen je administratie op orde houden, belastingaangiften verzorgen.  Voor veel ondernemers is dit een uitstekende optie.

Boekhouders hebben de kennis is huis op de administratie op orde te houden. Zelf ben je dan nog wel vaak verantwoordelijk voor de input: het aanleveren van je administratie, zoals de bonnetjes en facturen. Bij veel boekhouders kun je dit eenvoudig digitaal aanleveren. Dat gaat heel eenvoudig met de Bizcuit Ondernemersapp.  Dit bespaart je veel tijd en een hele hoop extra kosten.
Bovendien heb je altijd en overal een actueel financieel inzicht van je onderneming in de handige App. Zo kun je bijvoorbeeld makkelijk je saldo checken, verkoopfacturen opmaken en bonnetjes en facturen inscannen en direct doorsturen naar je je administratie. 

Welke boekhoudpakketten zijn er geschikt voor eenmanszaken.

Als ondernemer met een eenmanszaak is het belangrijk om je boekhouding goed bij te houden, zodat je altijd inzicht hebt in je financiële situatie. Er zijn verschillende softwareprogramma’s die hiervoor geschikt zijn, zoals SnelStart, boekhouden in Excel, e-Boekhouden, Moneybird en Bizcuit.

SnelStart is een populair boekhoudprogramma dat geschikt is voor zowel beginnende als gevorderde ondernemers. Het biedt veel mogelijkheden en is gebruiksvriendelijk, waardoor je snel en gemakkelijk je boekhouding kunt bijhouden.

Boekhouden in Excel is een goede optie als je niet veel transacties hebt en je geen behoefte hebt aan een ingewikkeld boekhoudprogramma. Het voordeel van Excel is dat je het volledig naar eigen wens kunt inrichten en aanpassen.

e-Boekhouden is een online boekhoudprogramma dat geschikt is voor ondernemers met een eenmanszaak. Het is gebruiksvriendelijk en biedt veel functionaliteiten, zoals het bijhouden van de btw-aangifte en het maken van facturen.

Moneybird is een ander online boekhoudprogramma dat geschikt is voor ondernemers met een eenmanszaak. Het is gebruiksvriendelijk en biedt veel mogelijkheden, zoals het koppelen van je bankrekening en het maken van offertes en facturen.

Ten slotte is Bizcuit een handige app die je kunt gebruiken om je boekhouding te automatiseren en te integreren met andere softwareprogramma’s. Door Bizcuit te gebruiken in combinatie met een van bovengenoemde boekhoudprogramma’s, kun je veel tijd besparen en fouten voorkomen.

Kortom, als ondernemer met een eenmanszaak is het belangrijk om je boekhouding goed bij te houden en hiervoor zijn verschillende softwareprogramma’s beschikbaar, zoals SnelStart, boekhouden in Excel, e-Boekhouden, Moneybird en Bizcuit. Door een combinatie van deze programma’s te gebruiken, kun je jouw boekhouding efficiënter en gemakkelijker maken.

Administratie eenmanszaak jaarrekening

Is een jaarrekening voor een eenmanszaak nuttig en nodig?

Als eigenaar van een eenmanszaak heb je veel vrijheden, maar ook verantwoordelijkheden.

Hoewel je niet verplicht bent om een jaarrekening op te stellen, kan het wel handig zijn om dit te doen.

Een jaarrekening geeft namelijk inzicht in je financiële situatie en kan van pas komen in verschillende situaties, zoals bij het aanvragen van een zakelijke lening of hypotheek en voor de belastingdienst.

Als ZZP’er heb je wellicht een idee van je maandelijkse inkomsten en uitgaven, maar een jaarrekening geeft een overzicht van je financiën over het hele boekjaar.

Het opstellen van een jaarrekening is niet per se ingewikkeld, vooral niet voor een eenmanszaak.

Je kunt ervoor kiezen om dit zelf te doen of hulp in te schakelen van een accountant of boekhouder.

Zo krijg je niet alleen inzicht in je financiële situatie, maar kun je ook de nodige informatie verstrekken aan andere partijen indien nodig.

Jaarrekening verplicht als ZZP-er?

Als ZZP’er ben je niet verplicht om een jaarrekening op te stellen voor de Belastingdienst, maar ze vragen wel om financiële verslaglegging.

Gelukkig heb je deze cijfers vaak al in je online boekhoudprogramma staan, dus het kan handig zijn om gelijk een jaarrekening op te stellen.

Of het nuttig is voor jouw eenmanszaak en of het nodig is, hangt af van verschillende factoren en kun je het beste bespreken met je boekhouder of accountant.

Als je het helemaal uit handen wilt geven, kun je dat ook overwegen zodat je je tijd kunt besteden aan waar je goed in bent en wat je leuk vindt.