Voorkom fraude en fouten in betalingen met de IBAN-Naam Check

De IBAN-Naam Check van SurePay maakt betalingen veiliger door vast te stellen of de naam van de rekening en het IBAN bij elkaar horen. Sinds 2017 levert SurePay de  IBAN-Naam Check aan alle Nederlandse banken en helpt daarmee fraude op te sporen en fouten te voorkomen. Per dag voert SurePay ruim 3 miljoen checks per dag uit. De IBAN-Naam Check heeft ervoor gezorgd dat betalingen naar verkeerde rekeningen zijn afgenomen met 67% en factuurfraude is verminderd met maar liefst 81%!

De samenwerking tussen SurePay en Bizcuit maakt het voor softwareleveranciers mogelijk om betalingen op basis van gegevens uit hun systemen veiliger te maken. Boekhoudsoftwareleveranciers kunnen bijvoorbeeld betalen vanuit de boekhouding veiliger maken door automatisch te controleren of de combinatie van IBAN en naam bij crediteuren (leveranciers) correct is.

In boekhoudpakketten worden de stamgegevens van een crediteur meestal aangemaakt op basis van de gegevens op een ontvangen factuur. Dit geldt ook voor de naam van de crediteur en de IBAN. Hierbij kunnen diverse dingen misgaan.

Op frauduleuze facturen (zoals spookfacturen) staat bijvoorbeeld vaak een herkenbare naam, bijvoorbeeld van een bekende energieleverancier of telecomprovider, met een bankrekeningnummer van de fraudeur. Ook bij CEO fraude, zoals recentelijk plaatsvond bij Pathé en Bol.com, zal de combinatie van naam en bankrekening niet overeenkomen. Als het boekhoudpakket de IBAN-Naam Check geïntegreerd heeft, dan zal dit geconstateerd worden en kan er een waarschuwing gegeven worden. Dit voorkomt dus frauduleuze betalingen.

Ook als de IBAN niet juist herkend is door een scan & herken oplossing, of verkeerd is ingevoerd, zal de IBAN-Naam Check daar een melding van geven. Dit voorkomt dus betalingen naar verkeerde bankrekeningen of mislukte betalingen omdat een bankrekening niet blijkt te bestaan.

Bizcuit is partner en reseller van SurePay, de aanbieder van de IBAN-Naam Check. Softwareleveranciers kunnen via het Bizcuit platform de IBAN-Naam Check via een koppeling (API) integreren. Het voordeel van het afnemen van de IBAN-Naam Check via Bizcuit is dat er door 1x koppelen met het Bizcuit platform verschillende diensten afgenomen kunnen worden. Denk aan de IBAN-Naam Check plus bankenkoppelingen, betaalmogelijkheden of documentherkenning. Een ander voordeel is dat er geen instapdrempel geldt voor de afname van de IBAN-Naam Check. Zo kunnen ook use cases met kleinere aantallen gerealiseerd worden tegen lage kosten.

Voor meer informatie over de IBAN-Naam Check, zie de website van SurePay.

Wil je als softwareleverancier voorkomen dat jouw klanten te maken krijgen met mislukte, verkeerde of frauduleuze uitgaande betalingen? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken!

Wil jij onze service ook aan je klanten aanbieden?

Dat kan! Geheel in jouw eigen stijl.

We kijken graag samen met je naar een passende oplossing. Stuur ons een email!

Gerelateerde artikelen