Wat is PSD2?

PSD2 is de herziene versie van de Europese wet (richtlijn) voor het betalingsverkeer van consumenten en bedrijven. PSD2 regelt zowel betaalinitiatie- als rekeninginformatiediensten. Beide zijn gebaseerd op de toegang tot de betaalrekening, mits de rekeninghouder daarvoor toestemming geeft.

Maar eigenlijk zijn het twee verschillende typen diensten. Bij betaalinitiatiedienstverlening geeft de betaalinitiatiedienstverlener namens jou de opdracht aan de bank om een betaling te doen aan bijvoorbeeld een webwinkel.

Bij de rekeninginformatiedienstverlening gaat het niet om geld, maar om de informatie van je rekening. De rekeninginformatiedienstverlener maakt daarvan bijvoorbeeld een overzicht van al je inkomsten en uitgaven zodat je een goed overzicht over je financiën kunt krijgen. Beide diensten kunnen worden gecombineerd.

Wat kun je ermee?

Leuk, die herziene wetgeving. Maar wat betekent het voor jou?
We leggen je de belangrijkste wijzigingen uit:

1. PSD2-Vergunning

Dankzij PSD2 wetgeving kunnen bedrijven anders dan jouw bank, ook toegang krijgen tot jouw betaalgegevens. Maar niet iedereen mag jou hier om vragen. Alleen bedrijven met een PSD2-vergunning mogen dit. De Nederlandsche Bank ziet er op toe dat bedrijven die deze vergunning krijgen, zich aan strenge privacy- en veiligheidseisen voldoen. Zo kun jij op een veilige manier gebruik maken van nieuwe diensten.

Op 14 november 2019 heeft Bizcuit Payments de uitgebreide PSD2 vergunning verkregen van De Nederlandsche Bank (DNB)! Woohoo!

De vergunning bestaat uit twee componenten: bankdata inzien en betaaloplossingen bieden. Wij zijn het eerste bedrijf in Nederland die de volledige scope van de PSD2 vergunning aan MKB-ondernemingen en ZZP’ers aanbiedt.

2. De touwtjes in eigen handen

Voorheen bepaalde de bank met wie of wat jij jouw betaalgegevens mocht delen. Gek toch? Het gaat immers om jouw gegevens. De PSD2-wetgeving verplicht banken om het voor jou mogelijk te maken om je betaalgegevens te delen met bedrijven met een PSD2-vergunning. Zo ben jij weer de baas over je eigen gegevens.

Om je betaalgegevens te delen, moet jij specifiek toestemming geven aan de partij die hierom vraagt. Dit gaat nooit automatisch. Je toestemming kun je op ieder moment ook weer intrekken.

3. Iedere 90 dagen

Naast dat je jouw toestemming op ieder moment kan intrekken is de toestemming ook maar geldig voor een beperkt termijn, deze 90 dagen zijn vastgelegd als maximale wettelijke termijn. Bijvoorbeeld: als jij ons toestemming geeft tot je betaalgegevens, dan hebben wij dit voor maximaal 90 dagen. Na deze 90 dagen vragen we je opnieuw om toestemming. Je krijgt hiervan een melding in de app. Je moet opnieuw toestemming geven voordat je jouw betaalgegevens weer in Bizcuit kunt inzien.

Wil je meer weten over PSD2, kijk dan op: psd2bankieren.nl.

Whitepaper PSD2

NIEUWE BANKKOPPELING MET PSD2 De nieuwe bankkoppelingen op basis van de PSD2 richtlijn zijn een verbeterde versie ten opzichte van
traditionele bankkoppelingen. Het vormt de basis voor veel innovatieve diensten die gebruik maken van zowel actuele bankrekeninginformatie als ook
betalingen kunnen uitvoeren.
Lees verder

Ben jij opzoek naar een website webshop of e-learning?

Website

Korte intro over het pakket, Vervolgens de inhoud er onder.

Webshop

Korte intro over het pakket, Vervolgens de inhoud er onder.

E-learning

Korte intro over het pakket, Vervolgens de inhoud er onder.

Met het versturen van dit formulier geeft u toestemming aan ons om via deze gegevens contact met u te zoeken. Wilt u weten hoe wij met uw ingevulde gegevens omgaan, lees hier onze privacyverklaring.

Wij streven ernaar binnen 24 uur te reageren.